Filtri za vodo |  041 687 090 |  01 427 44 76

Razvrsti po:ceniNaraščajoče  nazivuNaraščajoče

UV sterilizatorji vode

UV sterilizator 2.560 Digit
Profesionalni UV sterilizator, inox, elektronska kontrolna enota, števec delovnih ur, kontrola in alarm UV žarnice. Max. pretok 2560L/uro, priključek 1''.
Cena z DDV:
913,99 €
UV sterilizator vode Tehnofan 4 GPM
UV sterilizator vode 4GPM za pretoke do 0,96 do 1,2m3/h. Odstrani vse mikroorganizme brez dodajanja kemičnih sredstev. Inox ohišje in kvalitetna kvarčna cev.
Cena z DDV:
248,00 €
-2%
UV sterilizator vode Tehnofan 6 GPM
UV sterilizator vode 6GPM za pretoke od 1,4 do 1,7 m3/h. Odstrani vse mikroorganizme brez dodajanja kemičnih sredstev. Inox ohišje in kvalitetna kvarčna cev.
Stara cena z DDV:
292,80 €
Akcijska cena z DDV:
286,94 €
UV sterilizator vode Tehnofan 12GPM
UV sterilizator vode 12GPM za pretoke od 2,8 do 3,3 m3/h. Odstrani vse mikroorganizme brez dodajanja kemičnih sredstev. Inox ohišje in kvalitetna kvarčna cev.
Cena z DDV:
407,48 €
UV sterilizator 2 GPM
UV sterilizator vode 2GPD za sterilizacijo mikrobiološko oporečne vode lastnih vodnih zajetji (kapnica, štirna, vodnjak, bazen, slabo vzdrževani vodovodi).
Cena z DDV:
169,58 €
Razvrsti po:ceniNaraščajoče  nazivuNaraščajoče

UV sterilizacija vode - lastna zajetja

 

Mikrobiološka priprava vode brez dodajanja kemičnih snovi

 

UV svetloba ali ultravijolična je elektromagnetno valovanje z valovno dolžino med 200 nm in 400 nm (nanometri). Dezinfekcija vode z UV svetlobo poteka pri prehodu vode skozi UV sterilizator, kjer so mikroorganizmi izpostavljeni svetlobni energiji v UV-C spektru (200-280 nm). Pri tem se poškoduje genski zapis (DNK) celic mikroorganizmov, zato se ti se ne morejo uspešno razmnoževati in povzročati infekcij. Z UV svetlobo je mogoče dezinficirati vodo, druge tekočine in raztopine, zrak in površine.

                                                                   

Dezinfekcija z UV svetlobo je metoda dezinfekcije vode brez uporabe kemičnih oksidacijskih sredstev, zato se v vodi ne tvorijo nevarni oksidirani stranski produkti dezinfekcije, kot je to npr. značilno za sredstva na osnovi klora. V posebnih primerih se UV svetloba uporablja tudi za odstranjevanje prebitka klora in ozona v vodi ter oksidacijo organskih snovi.

 

 

FILTRACIJA VODE - UPORABA KAPNICE


V današnjem času močno onesnaženega okolja, zmanjševanja količin čiste pitne vode ter višanja cen le te je nam mora biti pred očmi že v času načrtovanja hiše uporaba kapnice. Količina tako pridobljene vode je predvsem odvisna od količine padavin na posameznem področju in pa površine strehe preko katere se običajno zbira voda. Podatki o količinah za posamezna območja so dostopni na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor Agencije republike Slovenije za okolje, tako za občutek pa se s 100m2 velike strehe v osrednji Sloveniji zbere nekaj več kot 100m3 kapnice na leto. Že pri današnjih cenah vode to pomeni vsaj 300€ prihranka letno, vendar cene vode in prispevkov nikakor ne bo ostala na današnjem nivoju, tako da 10 letni prihranek ne pomeni 3.000€ ampak mnogo več. Kjer druge možnosti vodovodne oskrbe ni pa je gradnja sistema za zbiranje kapnice in filtracija vode skoraj edina racionalna rešitev.

Zbiranje-kapnice-dezevnice

 

Že na samem začetku se je potrebno odločiti ali bo uporaba kapnice samo kot tehnološka voda ali bo kapnica uporabljena tudi kot pitna voda.V prvem primeru so zahteve celotnega sistema strešne kritine, žlebov, zbiralnika, čiščenja in vzdrževanja nižje, v primeru uporabe kapnice kot pitne vode pa zahtevnejše. Osnovni sistem zbiranja kapnice kot tehnološke vode predstavlja gladka strešna kritina (opečna, betonska, skrilavci, umetne mase), ob hiši vkopan zbiralnik velikosti vsaj 8m3 (betonski, umetne mase) osnovni sistem čiščenja (lovilnik listov v žlebu in peščeni ali nerjavni filter na vstopu v zbiralnik), hidrofor/hidropak (črpalka in manjši rezervoar s krmiljenjem) ter ločena vodovodna napeljava. Če se odločimo za učinkovit sistem čiščenja kapnice, se lahko oba cevovoda povežeta preko by-pass ventila ali pa celo izvede samo eno vodovodno napeljavo. Ena napeljava zahteva strokovno postavitev celotnega sistema, redno skrb in zamenjavo filtrov in občasno kontrolo mikrobiološke kvalitete vode.

Pri uporabi kapnice tudi kot pitne vode je treba poznati vsaj nekatere osnovne lastnosti kapnice (zbrana padavinska voda). Dež je v osnovi zaradi topljenja ogljikovega, žveplovega dioksida in dušikovih oksidov v zraku kisel, ne vsebuje mineralov, tako zbrana kapnica pa se lahko pa na svoji poti do pipe še dodatno onesnaži s kovinami, bakterijami in drugimi onesnaževalci. Predstavljajte si iztrebke ptičev po strehi ali poginulo ptico zagozdeno v žlebu… Najprej je zaželeno od proizvajalca kritine in žlebov pridobiti certifikat, da izdelki ne vsebujejo vodotopnih ali okolju in ljudem škodljivih snovi. Ne uporabljate bakrenih ali pocinkani žlebov, boljši so takšni iz drugih nerjavnih ali umetnih materialov. V zbirni, vertikalni cevi, nekje na stojni višini namestite grobi lovilnik listov z vratci za čiščenje, pred vstopom v zbiralnik pa mrežico iz nerjavnega materiala in vratca za čiščenje. Kapnica naj se potem spelje še preko peščenega filtra (betonska cev s peskom), šele potem pa v zbiralnik. Zbiralnik se sme napolniti samo do cca.90% volumna, izliv v meteorno kanalizacijo pa mora imeti nameščen nižje od nivoja vstopne vode, sicer so ob obilnem deževju možna mešanja vode oz. onesnaženja. Ravno tako naj nivojsko stikalo prepreči črpanje zadnjih 10% vode iz zbiralnika. Dobro je če je zbiralnik vkopan na senčni strani hiše, da zagotovimo čim bolj stalno temperaturo, ki pa naj ne bi presegala 18º Celzija. Optimalna velikost zbiralnika (kompromis med udobnostjo porabe vode/vrednostjo investicije/obratom oz.kvaliteto vode) je približno 1m3 na 30m2 strehe, odvisna pa je še od podnebnih značilnosti in specifičnih potreb uporabnika. Vsaj enkrat letno naj bi se zbiralnik vode spraznili in očistili (tlačna črpalka), ter razkužili z dezinfekcijskim sredstvom.

 

Za udobno, dolgoletno uporabo ter trajen sistem je potrebno vgraditi hidrofor oz. hidropak (črpalka, zbiralna tlačna posoda, avtomatika), priporočene velikosti pa se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo. Vsak vam glede na značilnosti svojih standardnih naprav priporoči optimalno velikost glede na število oseb oz. porabo vode. Osnovo predstavlja poraba na osebo, ki je od 40-200 litrov na dan za vsako osebo – odvisno od načina življenja. Ker kapnico v osnovi smatramo kot mikrobiološko neustrezno vodo, MORA biti ta v primeru uporabe tudi za pitje ta ustrezno obdelana. Najbolj primerna postopka sta dezifekcija pri kateri kemično sredstvo uniči žive organizme, ali pa UV-sterilizacija, pri kateri žive organizme osvetlimo s svetlobo valovne dolžine 254nm (UV-C spekter), ki poškoduje DNK mikroorganizmov. Pred obema pa je priporočljiva še mehanska filtracija gostote 5 mikronov in filtracija organskih in kemičnih spojin z aktivnim ogljem. Prednost dezinfekcije je cena, slabost pa onesnaženost vode z dezinfekcijskim sredstvom, čeprav je ta sicer v predpisanih oz. dovoljenih mejah, pri UV sterilizaciji pa voda ostane kemično in fizikalno nespremenjena.

 UV-sterilizator-vode

 

Kapnica je lahko odlična voda, še posebej če se ji za UV sterilizatorjem ali sistemom dezinfekcije doda tako imenovani pH korektor oziroma mineralni vložek, ki kapnici doda manjkajoče minerale (kalcij, magnezij, kalij…). Z dodatkom teh mineralov se tudi spremeni prej prekisla kapnica v nevtralno (pH 7) ali celo rahlo bazično vodo (nad pH 7), ki predstavlja praktično najboljšo možno vodo za ljudi.

 

Zaželeno je da se vsaj pri načrtovanju uporabe kapnice kot tehnološke ali pitne vode posvetujete s strokovnjakom za tehnologijo vode, saj so sanacije takih napak kasneje zelo težko rešljive. Glede na Slovensko zakonodajo, je danes celo bolje prepustiti celotno izvedbo podjetju ki se ukvarja s tehnologijo oz.filtracijo vode, saj vam to potem lahko tudi za izdelke obračuna znižano 9,5% stopnjo davka na dodano vrednost, kar včasih pomeni, da je nabava naprav z vgradnjo in 9,5% DDV-jem ugodnejša kot samo nabava naprav in 22% davek na dodano vrednost.

 

Lokacija

 

Tehnofan, d.o.o. - Filtri za vodo

Ilovški štradon 41a, SI - Ljubljana 

 

Kje se nahajamo

Rabiš pomoč pri izbiri filtra?

 

041 687 090 01 427 44 76

041 687 090

01 427 44 76

 

Strokovnjaki za vodo vam bodo pomagali !

Pokličite nas

01-4274476
041-687-090
030-304-660
05-9942744

Dostava in plačilo

plačilo po povzetju €5.90 (<5kg)

plačilo po predračunu (pošiljanje €2.50 - €5.40)

možen osebni brezplačni prevzem v Ljubljani

 

Spletne cene

Popust velja le ob naročilu preko spleta.