Trda voda in mehčanje vode

 

V pitni vodi so raztopljene različne snovi, katerih količina in vrsta je odvisna od področja – vrste vode in od kemične sestave podlage. Trda voda je posledica prisotnosti predvsem kalcijevih in magnezijevih karbonatov in sulfatov v vodi. Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi slabo topen in se v obliki usedline izloči iz vode, MgCO3 pa je topljiv in le počasi hidrolizira. V odvisnosti od koncentracije teh soli so vode bolj ali manj trde. Najbolj pogosto trdoto vode izražamo kot vsebnost CaCO3 v vodi, v uporabi pa je več različnih lestvic oz.načinov za mehčanje vode.
 

V Sloveniji  je trdota vode opisana v Nemških stopinjah:

Lestvica-trdote-vode

 

LESTVICA TRDOTE VODE 
od 0 do 4 °dH: zelo mehka voda 
od 4 do 8 °dH: mehka voda 
od 8 do 12 °dH: srednje trda voda 
od 12 do 18 °dH: močno trda voda 
od 18 do 30 °dH: zelo trda voda 
nad 30 °dH: izredno trda 

 

Če si poleg teh lestvic predstavljamo, da se zaradi vsebnosti drugih raztopljenih snovi v vodi, različnega pH-ja (kislosti/bazičnosti) in različne temperature tudi pri enakih vsebnostih CaCO3 v vodi "trdota" vode obnaša različno, potem razumemo zakaj do danes stroka še ni jasno določila kaj je to trda oz.mehka voda. Vsi pa dobro razumemo posledice trde vode, to je odlaganje tako imenovanega apnenca ali kotlovca oz. vodnega kamna v ceveh, pipah, wc školjkah, umivalnikih, grelcih, strojih, posodah, kozarcih...ali pa vsaj kot zmanjšanje penjenja mila, zobne paste in drugih čistil.

Preprost znak, da je voda trda je, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj, njihova poraba in poraba drugih detergentov je večja. Na kozarcih in pri kuhanju ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba, katero odstranimo le s težka ali s pomočjo čistil. Mrežice na vodovodnih pipah so pogosto obložene, curki vode pa so neenakomerni. Obloge apnenca povzročajo največje probleme pri grelnikih vode, saj se stroški za ogrevanje vode povečujejo, pa tudi življenjska doba grelnikov je krajša.  Rešitev je mehčanje vode.

 

Vodni-kamen                                 


Za mehčanje tople oz. sanitarne vode, ki se navadno ne uporablja za prehrano, najpogosteje zaradi cenenosti uporabljamo polifosfatne mehčalnike, ti pa so lahko v obliki kristalov, prahu ali v tekočem stanju. Pri posodah s kristali je izločanje P2O5 ali drugega mehčala precej neenakomerno, kadar je ta v obliki prahu dozirne naprave poskrbijo za enakomernejšo porazdelitev, vodovodni števci ki merijo količino pretečene vode in preko impulzov krmilijo dozirno črpalko, ki v vodo brizga kapljice mehčala pa to nalogo opravijo najbolje. Mehčala v vodi zavirajo rast kristalov in izločanje apnenca, vendar so običajno učinkovite le do temperatur okrog 45 stopinj Celzija, redka več. Sicer naj bi bile količine mehčalnih sredstev v vodi v okviru dovoljenih vrednosti od 1 do 5mg/L vode, vendar je s tem kemična sestava vode že spremenjena. Slabost tega postopka je, da fosfati povzročajo evtrofikacijo in tako posredno zmanjšujejo privlačnost oziroma uporabnost površinskih voda. To je bil tudi razlog, da so fosfate v pralnih praških zamenjali z drugimi spojinami (NTA - nitrilotriocetna kislina). Fosfati v pralnih praških so imeli nalogo nase vezati Ca in Mg ione, da le-ti ne bi zmanjševali učinka detergentov. Danes se za mehčanje oz. pripravo vode tak kjer vodo tudi pijemo, zaradi zdravstvenih razlogov doziranje polifosfatov izogibamo, poleg tega pa polifosfati v vodi predstavljajo hrano za bakterijo Legionelle in večje tveganje porasta Legionelle v biofilmu v samem cevovodu.

 

Dozirna-črpalka

Mehčanje vode - kateri način izbrati ?

 

Reševanje problema vodnega kamna je predvsem odvisno od tega za kaj vodo uporabljamo. Če voda prvenstveno ni namenjena pitju in pripravi hrane ampak predvsem za hlajenje, napajanje, delovanje strojev in naprav uporabimo kemično mehčanje vode z ionsko izmenjavo, ki je od vseh načinov najbolj učinkovito in dejansko iz vode tudi odstrani CaCO3. To, tako imenovano ionsko mehčalno napravo predstavlja posoda z ionsko smolo, posoda s soljo in programator z ventili. Voda iz vodovodnega orežja teče preko ionske mase, kalcijevi in magnezijevi ioni pa se nanjo vežejo. Programator (glede na prednastavljen čas ali volumen vode) navadno med 2 in 3 uro ponoči sproži spiranje te mase v ionski mehčalni napravi s slano vodo iz druge posode, kalcijevi in magnezijevi ioni pa pri tem preidejo na NaCl. Pri tem procesu regeneracije ionske mase se porablja električna energija, sol in voda. Ionske mehčalne naprave morajo biti glede na trdoto in porabo vode primerno dimenzionirane, zelo pa je zaželjeno, da se so opremljene tudi z napravo za dezinfekcijo vode, sicer so bakterije v ionski smoli praktično neizbežen pojav. Boljše mehčalne naprave za vodo so opremljene tudi z by-pass ventili, ki z mešanjem obdelane in surove vode omogočajo nastavljanje trdote vode ki jo uporabljamo, vedno pa je potreben še mehanski filter pred samim ionskim izmenjevalcem. Kemična sestava obdelane vode se pri procesu mehčanja z ionsko mehčalno napravo spremeni, saj se v vodo namesto kalcijevih in magnezijevih ionov izločijo H+, Na+ ali OH-, ki so bili prej vezani na ionski izmenjevalnik.

 

 Ionska-mehčalna-naprava

Magnetna nevtralizacija vodnega kamna

 

Za vodo ki se uporablja tudi ali predvsem za pitje in pripravo hrane pa največkrat uporabljamo tako naprave za fizikalne obdelavo vode, saj le te ne spremenijo kemične sestave vode temveč le njihove fizikalne lastnosti (oblika kristalov ni kalcitna=trda ampak aragonitna=mehka). Največkrat so to vodni filtri s parmanentnimi magneti, ki začasno namagnetijo raztopljene delce raznih snovi v vodi, na te delce pa se pripojijo kalcijevi in magnezijevi ioni in skupaj z njimi potujejo z vodo naprej.

                           

 
Tudi v primeru ko voda izhlapi, ostanki vodnega kamna niso v obliki trdih belih lis, ampak finega, enakomernega belega prahu, ki se zlahka obriše brez uporabe čistil. Renomirani proizvajalci so po večletnih raziskavah in v sodelovanju s univerzami in inštituti odkrili zapletene zakonitosti magnetne obdelave vode, ter v skladu s tem izdelali magnete naprave za fizikalno obdelavo vode. Vendar le pravilno usmerjena in močna magnetna polja pri pravilnih hitrostih vode skozi napravo dajejo zadovoljive rezultate, kar se je potrdilo predvsem v industriji, kjer so rezultati merljivi in dokazljivi. Danes magnetno obdelavo vode uporabljajo praktično vsa avtomobilska podjetja, ladjarji, industrija pijač itd. Množica malih posnemovalcev, ki so v teh napravah videli le magnet in ga zaradi lažje montaže postavili kar na cev v industriji praviloma ni imelo uspeha, pri hišni uporabi pa je bila učinkovitost bolj spretnost interpretacije prodajalca, kot pa dejanskih učinkov teh naprav. Na trgu se pojavljajo tudi različne nove, alternative metode, vendar se te elektromagnetne obdelave, indukcijske zanke, prenos informacij, ultrazvočno mehčanje, oscilacijsko mehčanje itd. v praksi niso uveljavile. 
 

Alternativna obdelava trde vode 


Alternativno-mehčanje-obdelava-trde-vode

Še najbližje praktični uporabi je nova metoda za "mehčanje vode" , ki dejansko spreminjanja lastnosti vode in vodnega kamna z zbiranjem kalcijevih in magnezijevih ionov okrog posebne mase natančno oblikovanih jeder. Ta zaradi površinskih napetosti in negativnega naboja privlačijo pozitivne kalcijeve in magnezijeve ione toliko časa, da ti presežejo določeno kritično maso, takrat pa se v zbrani v obliki gruč odlepijo in z vodo potujejo naprej. S tem se prosto jedro očisti in začne zbirati nov »paket«. Nemško, neodvisno združenje strokovnjakov za vodo DVGW je to metodo za "mehčanje vode" ocenilo kot zelo uspešno, ki za razliko od ionskih mehčalnih naprav ne potrebuje električne energije, soli in vode za izpiranje. Kemična sestava vode ostaja enaka, postopek pa je učinkovit do temperature 60ºC, za višje temperature pa se uporablja termično odpornejšo maso.

Razvrsti po:ceniceni  nazivunazivu

 

Polar PI18C magnetni nevtralizator vodnega kamna
Industrijski nevtralizator vodnega kamna, variabilni parmanentni magneti in vortex sistem, pretok 0,4-4,5 m3/h, priklop ¾''. Max temp 120 C, tlak do 25 bar.
 
po ponudbi
Ionska mehčalna naprava Tehnofan ERIE H2Optimo Twister
Ionska mehčalna naprava za gostinstvo in polnjenje sistemov z mehko vodo. Prehranska ionska smola, manualna glava deluje brez elektrike in programiranja.
Cena z DDV:
701,50 €
Filter za vodo - Polar PDF21 nevtralizator vodnega kamna
Čistilno-mehčalna naprava s permanentnim, variabilnim magnetom in vrtljivo glavo (by-pass) za vgradnjo za vodovodni števec. Priklop 3/4 , filter 50 mcr.
Cena z DDV:
599,00 €
-100%
Analiza vode - osnovna kemijska analiza vode
Osnovna kemijska analiza vode meri sledeče parametre: elektroprevodnost, pH, TDS (poročilo in izdelava mnenja glede na Pravilnik o pitni vodi RS).
Stara cena z DDV:
12,20 €
Akcijska cena z DDV:
0,00 €
Najnižja cena v 30 dneh
12,20 €
Filter za vodo - Polar PDF21 nevtralizator vodnega kamna DN25
Čistilno-mehčalni vodni filter s permanentnim, variabilnim magnetom in vrtljivo glavo (by-pass) za vgradnjo za vodovodni števec. Priklop 3/4'' , filter 50 mcr.
Cena z DDV:
645,38 €
Mehčalna naprava Studio
Mehčalna naprava na osnovi polpropustne membrane in polnitve s Citronske spojino v prahu, ki vodi malenkostno zniža pH in ohrani topnost karbonatov v vodi.
Cena z DDV:
577,67 €
Magnetni nevtralizator vodnega kamna Gamma Newton - cevni
Cevni magnetni nevtralizator – prekristalizator vodnega kamna za vgradnjo pred gospodinjske aparate (pomivalni stroj, pralni stroj, plinska peč itd.).
Cena z DDV:
29,28 €
Avtomat za vodo Tehnofan RD798MAF
Avtomat za vodo-vodni bar z učinkovitimi filtri, zaščito proti poplavi, vročo-hladno-sobno vodo. Direktno hlajenje, velika kapaciteta, skriti kozarci, top design.
 
po ponudbi
Avtomat za vodo Tehnofan RD798RO
Avtomat za vodo-vodni bar z učinkovitimi filtri, zaščito proti poplavi, vročo-hladno-sobno vodo. Direktno hlajenje, velika kapaciteta, skriti kozarci, moderni design.
 
po ponudbi
Reverzna osmoza CE-RO
5 stopenjska reverzno osmozna naprava (predfilter 5mik.,aktivno oglje granulat, sediment 1mik., RO membrana 50GPD Filmtech, post carbon filter)
Cena z DDV:
317,20 €
Reverzna osmoza CM-RO
5 stopenjska reverzno osmozna naprava (predfilter 5mik.,aktivno oglje granulat, sediment 1mik., RO membrana 75GPD Filmtech, post carbon filter)
Cena z DDV:
440,86 €
Avtomat za vodo Tehnofan CD293-RO inox s fontano 2 temperaturi
Filtrirno/postrežni inox avtomat za vodo za visoke obremenitve (delavnice, šole, …), fontana sistem – za pitje ne potrebujete kozarcev, 6 stopenjska RO filtracija
 
po ponudbi
Trojni filter za vodo - za celo hišo (pralni-sediment-mikrofos)
Trojni hišni filter za vodo je namenjen za filtracijo - pripravo vode pri vhodu vode v objekt: stanovanjsko hišo ali stanovanje. Možne vse kombinacije filtrov.
Cena z DDV:
198,99 €
Razvrsti po:ceniceni  nazivunazivu

Lokacija

 

Tehnofan, d.o.o. - Filtri za vodo

Ilovški štradon 41a, SI - Ljubljana 

 


Prikaži večji zemljevid

Rabiš pomoč pri izbiri filtra?

 

041 687 090

01 427 44 76

 

   

najčistejši  izvir                            pitne vodepri vas doma

Pokličite nas

 

01-4274476
041-687-090
030-304-660
05-9942744

 

Dostava in plačilo

 

plačilo po povzetju €5.90 (<5kg)

plačilo po predračunu (pošiljanje €2.50 - €5.40)

možen osebni prevzem v Ljubljani

 

Spletne cene

Popust velja le ob naročilu preko spleta.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih