info@tehnofan.si 041 687 090 | 01 427 44 76

Čista voda, zdravo telo

17.11.2020 09:00

Za dolgo in zdravo življenje obstoja pet najpomembnejših faktorjev: čist zrak, čista in naravno pridelana hrana, sončna svetloba, zadostno vsakodnevno gibanje in popolnoma čista voda, brez anorganskih mineralov in kemičnih snovi – prav voda pa je od vseh najvažnejša.

Ko se rodimo, je v našem telesu več kot 70 % vode, po 70 letu pa le še 45 %. Povprečno sestavlja voda 80 % naše hrane. Dnevno popijemo in pojemo okrog 2,5 litra. Človek, ki na dan poje 2 kg svežega sadja, s tem prejme 1,5 litra naravno čiste vode. Rastline vsebujejo približno 87 % vode, zato lahko nekatere živali preživijo samo ob rastlinski hrani, brez dodanega pitja vode.

 

Pitna voda vsebuje od 10 do 500 miligramov kalcija na liter, najbolj pogosto okoli 50 mg Ca/l. Ko mislimo na raztopljene minerale v vodi, govorimo o trdoti vode, ki ni stalen parameter. Trdota vode je spremenljiva mešanica kationov in anionov (pozitivno in negativno nabitih ionov). V glavnem jo sestavljajo kalcijevi in magnezijevi ioni, ter še ostali polivalentni ioni, kot so cink, mangan, aluminij, stroncij, barij in železo. Minerali so vsekakor potrebni za presnovo, vendar ostaja odprto vprašanje, ali organizem lahko uporabi minerale v takšni obliki, kot so v vodi.

 

Za zdravo življenje je treba na dan popiti od 1 litra do 2,5 litra vode in sicer pred jedjo, ne pa ob obroku ali po njem. Prebavni sokovi so tekočina, zato vnos vode ob hrani ali po njej razredči prebavne sokove in s tem upočasni procese prebave. Ob pravilni uporabi pa čisti črevesje in odpravlja težave z odvečno želodčno kislino. Star indijanski pregovor pravi, da je voda zdravilo za vse težave.

 

Če boste vodo pili na njihov način, boste lahko dobro prečistili svoje črevesje. Vsako jutro na prazen želodec spijte liter in pol vode ter poskrbite, da uro prej in potem ne zaužijete ničesar drugega. Po zagotovilih tega indijanskega recepta bo v dveh dneh izginila težava z odvečno želodčno kislino, v sedmih dneh boste omilili simptome sladkorne bolezni, po štirih tednih pa boste zmanjšali povišani krvni pritisk.

 

Poraba vode na dan pri odraslem človeku

NAMEN UPORABE

KOLIČINA VODE V LITRIH

Pitje in kuhanje

4

Telesna nega

10

Kopanje in prhanje

55

Pranje perila

25

Pomivanje posode

8

Izplakovanje WC

32

Čiščenje stanovanj

7

Ostalo (vrt, avto)

9

 

Pitna voda v naravi

Je zelo redka, saj vode iz različnih virov, ob sicer normalnih vsebnostih mineralnih primesi, vsebujejo več organskih primesi in mikroorganizmov. Zato je treba vodo dezinficirati, kar je mogoče z uvajanjem klora (kloriranje), vodikovega peroksida, ozona (ozoniziranje) ali pa se vodo z ultrazvočnim dezinfektorjem. Paziti moramo, kakšno vodo pijemo, saj lahko nepitna voda povzroči hude nevšečnosti (prebavne motnje, slabost, diareja …). Pitna voda je resno ogrožena, še posebej na Štajerskem in v Prekmurju (zaradi preveč intenzivnega kmetovanja). V vodi se lahko nahajajo ostanki kemičnih snovi, ki vodo onesnažijo že v naravi, ali tudi po njenem zajemanju, pri obdelovanju ali kondicioniranju. V njej lahko najdemo naravne minerale, majhne količine ostankov pesticidov, nitratov, ostanke klora in klorovih spojin z organskimi snovmi, ter še številne kemične spojine v manjših količinah. Prav tako imajo s pitno vodo težave tudi v Litiji in okolici (Primskovo, Šmartno pri Litiji, Gorica in Vinji vrh ), saj morajo vodo iz vodovoda prekuhavati vsaj 20 minut. Zdravstveni inšpektorji zagotavljajo, da je voda na širšem ljubljanskem območju naravna, neprečiščena in neklorirana (njen vir je podzemna voda). Odlikuje jo primerna vsebnost kalcija in magnezija, prijeten, osvežilen okus, ki ji ga dajejo stalna temperatura, v vodi prisotna ogljikov dioksid in kisik, ter mikrobiološka čistost.

 

Stanje glede razpoložljivih virov vode v Sloveniji se bistveno ne spreminja. Podatki o vodni bilanci kažejo, da smo glede razpoložljivih količin vode na tretjem mestu v Evropi. Večje količine vode imata le Norveška in Švica. V Sloveniji vode prihajajo iz zemeljskih plasti na površje v približno 5800 izvirih in obsega 0,76 % celotnega volumna vode, zato predstavlja velik vir čiste in pitne vode.

 

Površinske vode so že tako onesnažene, da njihova uporaba za pitno vodo brez dodatne predelave ni mogoča. Prav tako ima morska voda preveč raztopljenih snovi, da bi bila primerna za pitje. Morsko vodo bi sicer lahko predelali v pitno vodo, vendar so s tem visoki stroški. V nekaterih obmorskih deželah, kjer pitne vode primanjkuje, problemu razsoljevanja (desalinizacije) posvečajo veliko pozornost. Tako npr. v Saudski Arabiji pridobivajo vodo z destilacijo morske vode.

 

V povprečju porabi vsak Slovenec pribli-žno 150 litrov vode na dan, v ta namen uporabljamo čisto pitno vodo, čeprav je v resnici popijemo le 2 – 3 litre dnevno. Velik del bi bilo mogoče nadomestiti z ustrezno zbrano ali predelano vodo in na ta način bi zavarovali zaloge pitne vode v naši podtalnici!

 

Voda je vsekakor nenadomestljiva pijača, je vir energije in zdravja, zato z njo varčujmo!

 

Vir: Čista vida, zdravo telo. Mesto mladih.si, Dostopno na: https://www.mestomladih.si/studentski-podiplomski/clanki/cista-voda-zdravo-telo/, 16.11.2020

 

Lokacija

Tehnofan, d.o.o. - Filtri za vodo

Ilovški štradon 41a, SI - Ljubljana 

SI46166882, Mat.št: 5419140000, Ust.kapital: 8.763 €

Reg.organ: Okrožno sodišče Ljubljana od 20.9.1990 (Srg.96/05989 in 200201012)


Prikaži večji zemljevid

Potrbujete pomoč pri izbiri filtra?

 

041 687 090 01 427 44 76

041 687 090

01 427 44 76

 

Strokovnjaki za vodo vam bodo pomagali !

Kontaktirajte nas

tel: 01 427 44 76 ali 041 687 090

email: info@tehnofan.si

Dostava in plačilo

  • plačilo po povzetju €5.90 (<5kg)
  • plačilo po predračunu (pošiljanje €2.50 - €5.40)
  • možen osebni brezplačni prevzem v Ljubljani
  • v cenah je vštet 22% DDV

Spletne cene

Popust velja le ob naročilu preko spleta.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih