Prekuhavanje pitne vode
Dezinfekcija pitne vode s 3 minutnim prekuhavanjem (vretjem) je varna metoda. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
Voda mora biti mikrobiološko neoporečna
Prekuhavanje pitne vode je ukrep priprave pitne vode s katerim odpravimo mikrobiološko onesnaženost pitne vode in je praviloma kratkoročen. Ukrep je potreben zaradi varovanja zdravja ljudi, če uporaba pitne vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi. |
Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto.
Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre 3 minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse in tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om). |
Pozor : S prekuhavanjem iz vode e odstranimo kemičnih ali drugih substanc temveč le uničimo bakterije oz. mikroorganizme.
Vir: Kraški Vodovod Sežana