ČISTA PITNA VODA IZ PIPE- filtri za vodo

 

Vse zdravstvene študije ugotavljajo, da ljudje popijemo premalo vode, kar škoduje našemu zdravju in zmanjšuje našo sposobnost zoperstavljanja posledicam modernega življenja. Razvoj industrije, onesnaženje okolja, povečanje gostote naseljenosti prebivalstva in motorizacija povzročajo vedno večje onesnaženje pitne vode. Problem zdrave pitne vode postaja vsak dan pomembnejši in javna podjetja ne morejo vedno zagotavljati neoporečno in kakovostno vodo vsem porabnikom.

 

Zavest, kultura in potreba današnjega človeka so že dosegli nivo, ko porabniki sami zahtevajo neoporečne, zdravju neškodljive izdelke in zdravo, čisto, pitno vodo. Klor, nitrati, atrazin itd. in njihove spojine pa so spoznane za škodljive, še dovoljene količine pa zelo različne od države do države. Žal morajo tisti, ki živijo na področjih z manj kvalitetno pitno vodo za to poskrbeti sami.

 

Ob dejstvu, da smo ljudje v zadnjih 50 letih onesnažili planet toliko kot pred nami vsi ljudje v celotni zgodovini planeta Zemlja skupaj, se lahko upravičeno bojimo, da bo naslednja svetovna vojna zaradi vode. Veliko je še salonitnih in svinčenih vodovodni cevi, uporabe klora kot razkužila, divjih smetišč, gramoznic, gnojenja in škropljenja v bližini vodonosnikov in vodarn, poleg tega pa ima večina naših vodovodov velike vodne izgube – počene cevi pa omogočajo nekontrolirane okužbe. Upravljavci vodovodov, predvsem pa novinarji nas o preseženih mejnih vrednostih škodljivih snovi v vodi vedno pogosteje obveščajo, vendar največkrat prepozno in šele takrat, ko zdravnika obišče večje število ljudi iz istega kraja…

 

Probleme vode delimo na mikrobiološke (bakterije, virusi, paraziti…), optoleptične (neprijeten vonj, barva, okus), kemične (raztopljene snovi ki niso voda) in pa problem trdote vode. Vsak problem se rešuje na svojevrsten način – tako kot pri medicini ni čudežne tabletke, ki pozdravi vse boleznine, ni filtra, ki odstrani vse nečistoče.

 

V praksi se največ uporabljajo kombinacije filtrov iz aktivnega oglja, ki zaradi svoje ogromne površine adsorbirajo predvsem organske spojine in mehanskih filtrov gostote 0,2 - 20 mikronov ter KDF55 (čisti baker in cink) mešanice, koloidnega srebra itd., da se v samem filtru ne začno razvijati bakterije.

 

Kjer je možnost mikrobiološkega onesnaženja večja (lastna zajetja, kapnica, stari vodovodi…) svojo vlogo odlično opravljajo ultraviolični sterilizatorji, kemična onesnaženja (pesticide, herbicide, nitrate, atrazin...) pa učinkovito odstranjujejo le reverzno osmozne membrane ali ionski izmenjevalci, katerih uporaba pa je za pitno vodo zaradi izločanja drugih elementov v vodo problematična.

 

Samo pravilno izbrane, vgrajene in redno vzdrževane naprave dobro služijo svojemu namenu, že iz napisanega pa je očitno, da je najbolje problem pitne vode zaupati strokovnjaku. Posebno poglavje predstavljata tako imenovana živa voda (negativni ORP-oksidacijsko redukcijski potencial) in alkalna/bazična voda (pH > 7,5), ki predstavljata močno zdravilno učinkovino, naprave pa so v tujini priznane kot medicinski pripomočki.

 

Filter za vodo je lahko postavljen na

a. Točki vstopa v objekt (navadno za števcem vode) in odstranjuje:

  1. mehanske delce (blato, pesek, rja…)
  2. odstranjuje vodni kamen (spremeni lastnosti karbonatov)
  3. odstranjuje klor in org.spojine (min.velikost BB-10 col)

 

b. Točki uporabe (navadno pod koritom v kuhinji) in rešuje:

  1. mikrobiološki problem (bakterije, virusi, paraziti…)
  2. kemični problem (organske spojine pesticidi, klor, nitrati, atrazin…)
  3. optoleptični problem (vonj, okus, barva )
  4. kislost / alkalnost vode (sprememba pH v bazično ali kislo)
  5. oksidacijsko redukcijski potencial ORP (od +350mV do -350mV)
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih