Do preklica voda v naselju Ložice ni pitna

Na režijskem obratu sklepajo, da se je voda onesnažila zaradi izlitja naftnih derivatov na vodozbirnem območju. Do preklica je tako prepovedana uporaba vode iz vodovoda, poskrbeli so za nadomestno oskrbo s pitno vodo. "Obstaja velika verjetnost, da bosta vodna vira onesnažena daljši čas," so zapisali v obvestilu za javnost.

Razlog, da je onesnaževalo prišlo v vodni zajetji in skozi vodovodni sistem do porabnikov pitne vode, bi bil lahko v obilnih padavinah pretekli konec tedna, so iz občine Kanal ob Soči zapisali v obvestilu za javnost. Zaposleni v režijskem obratu so takoj po prejemu obvestila o nenavadnem vonju in okusu vode preverili stanje na omrežju, vodarni za pripravo pitne vode in v zajetjih. Povsod je bil zaznan neobičajen vonj, po njihovi oceni vonj po naftnih derivatih.

 

Režijski obrat je nemudoma poskrbel za potrebne ukrepe, med drugim so prepovedali uporabo vode iz vodovoda v prehrambne namene, za pitje in umivanje zob ter uvedli nadomestno oskrbo s pitno vodo. Porabnike so o ukrepih obvestili prek sporočil na oglasnih deskah, spletne strani in radijske postaje. "Zagotovljena je bila nadomestna oskrba s pitno vodo iz gasilske cisterne, obveščeni so bili Zdravstveni inšpektorat RS in NIJZ (preko ZIRS) ter županja in direktor občinske uprave," so zapisali.

Zaradi onesnaženja voda v občini Kanal ob Soči do preklica ni pitna.

Zaradi onesnaženja voda v občini Kanal ob Soči do preklica ni pitna. FOTO: Shutterstock

 

Poleg tega je režijski obrat takoj naročil odvzem vzorcev vode, in sicer iz zajetij, na izstopu iz vodarne za pripravo pitne vode in na vodovodnem omrežju. Vzorčenje je po navodilih režijskega obrata in zdravstvenega inšpektorata izvedel NLZOH. Takoj po prejemu obvestila je zdravstveni inšpektorat opravil tudi izredni pregled na vodovodnem sistemu Ložice. Glede na ugotovljeno stanje je ZIRS obvestil tudi inšpektorat za okolje in Policijo.

 

Ukrepi v veljavi do preklica

"Uvedeni ukrepi ostajajo v veljavi do preklica, trajanja ukrepov za zdaj ne moremo predvideti," so zapisali. V obvestilu, ki so ga objavili v petek, so zapisali, da je voda še vedno onesnažena in zaradi padavin tudi motna. Zaradi nevarnosti škodljivega vpliva onesnaževala in posledično poškodb filtrskih membran na vodarni so slednje izločili iz postopka priprave vode.

Kot so še zapisali v obvestilu za javnost, obstaja velika verjetnost, da bosta vodna vira onesnažena daljši čas. "Veliko bo odvisno od analiznih izvidov odvzetih vzorcev vode. Na osnovi izvidov se bomo odločili za način reševanja nastalega problema," so zapisali. Izvidov odvzetih vzorcev vode za zdaj še niso prejeli.

 

Glede reševanja situacije tako vidijo dve možni rešitvi: 

1. Ureditev začasnega napajanje vodovoda Ložice iz vodovoda Zamedveje. Pri tem so opozorili, da je ta rešitev možna le izven sušnega obdobja.

2. Začasna vgradnja ustreznega filtra, ki bo odstranjeval onesnaževalo iz surove vode. V ta namen so se že povezali s sodelavci podjetja, ki se s tem ukvarja, da pripravi idejno rešitev.

"Spoštovani krajani, uporabniki pitne vode, prosimo vas za razumevanje. Zahvaljujemo se vam za vašo potrpežljivost. Potrudili se bomo, da bo nastala situacija čim prej rešena," so še zapisali. 

Lokacija

Tehnofan, d.o.o. - Filtri za vodo

Ilovški štradon 41a, SI - Ljubljana 

SI46166882, Mat.št: 5419140000, Ust.kapital: 8.763 €

Reg.organ: Okrožno sodišče Ljubljana od 20.9.1990 (Srg.96/05989 in 200201012)


Prikaži večji zemljevid

Potrbujete pomoč pri izbiri filtra?

 

041 687 090 01 427 44 76

041 687 090

01 427 44 76

 

Strokovnjaki za vodo vam bodo pomagali !

Kontaktirajte nas

tel: 01 427 44 76 ali 041 687 090

email: info@tehnofan.si

Dostava in plačilo

  • plačilo po povzetju €5.90 (<5kg)
  • plačilo po predračunu (pošiljanje €3.50 - €5.40)
  • možen osebni brezplačni prevzem v Ljubljani
  • v cenah je vštet 22% DDV

Spletne cene

Kljub naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena izdelka spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih