info@tehnofan.si 041 687 090 | 01 427 44 76

Test razkužil za higieno rok

Izdelki za razkuževanje rok so se v zadnjih mesecih zaradi pojava novega koronavirusa, ki povzroča bolezen COVID-19, znašli v marsikateri nakupovalni košari. Cene so visoke, označevanje izdelkov pa ne vedno najbolj jasno in razumljivo.

Na našem testu smo preverili vsebnost količine alkohola v razkužilih za katera je na embalaži navedeno, da je aktivna učinkovina alkohol. Na test smo poslali petnajst razkužil, ki jih lahko kupite v trgovinah, drogerijah in na bencinskih črpalkah.

 

Alkoholi imajo izvrstno učinkovitost in najhitrejše baktericidno delovanje od vseh antiseptikov. Posebej pomembno je, da se sušijo zelo hitro in tako omogočijo hitro dezinfekcijo, imajo optimalni učinek na večino mikroorganizmov, za razkuževanje umivalniki niso potrebni, nanos alkohola ne povzroči mikrobnega onesnaženajonesnaženja okolice (Vir: Pittet D, Boyce JM. Hand hygiene and patient care: persuing the Semmelweis legacy. The Lancet Infectious Diseases 2001;9-20.)

 

Temeljito umivanje rok je prva izbira

Že v času gripe A (H1N1) se je izkazalo, da je umivanje z vodo in milom učinkovitejše od uporabe hidroalkoholnih gelov (ki temeljijo samo na alkoholu ali na alkoholu in klorheksidinu). Hidroalkoholni geli ob pogosti uporabi koži tudi bolj škodijo kot milo. Alkohol v razkužilu lahko kožo draži, še posebej, če razkužilo nanašamo večkrat na dan in če je koža na rokah poškodovana (ekcem). S pretirano uporabo razkužil tudi uničujemo naravni zaščitni plašč kože, ki se zato hitreje izsuši.
Pri vsakdanjih opravilih zadostuje, da roke temeljito umijemo z milom in tekočo vodo, dodatno razkuževanje ni potrebno. Miljenje mora trajati najmanj 1 minuto, celotno umivanje pa 2 – 3 minute. Poudariti velja, da razkužilo ni in ne sme biti nadomestilo za umivanje umazanih rok: če si rok pred nanašanjem razkužila ne umijemo, na koži ostane umazanija (lahko tudi mikroskopska), ki je gojišče za viruse in bakterije.

 

Pred temeljitim umivanjem (ali razkuževanjem) se ne dotikamo ust, nosu ali oči. Na splošno bi bilo dobro, da bi se te razvade za vedno znebili oz. bi jo čimprej ozavestili.

 

Antibakterijska mila: raje ne!

V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditev o protibakterijskem učinku. V kozmetičnih in higienskih izdelkih so v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko (uničujejo bakterije), na primer triclosan. A voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe. Navadno milo in tekoča voda ob primerni uporabi in pravilni tehniki umivanja rok torej zadoščata tudi za zaščito pred novim koronavirusom.

 

Vlažilni robčki: priročni, a brez učinka

Ali vlažilni robčki uničujejo novi koronavirus? Odgovor je (največkrat) ne. Teoretično bi sicer lahko delovali kot sredstva za dezinfekcijo, če bi v ustrezni koncentraciji vsebovali kemikalije, kot so alkohol ali protibakterijske sestavine (te ne delujejo proti virusom). V praksi pa imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila. Poleg tega sestavine s protibakterijskim učinkovanjem uničujejo bakterije, ne glede na to, ali gre za `dobre´ ali `slabe´.

 

Vlažilni robčki tudi močno negativno vplivajo na okolje. Gre za izdelke za enkratno uporabo, ki jih potrošniške organizacije na splošno odsvetujemo.

 

Kdaj uporabiti razkužilo?

Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo. Razkužila v tem primeru ne potrebujemo. Drugače je npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so trgovine, pošte in podobno. Če nimamo dostopa do tekoče vode in mila, uporabimo razkužilo. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus preživi na različnih površinah. Po nekaterih podatkih ostane aktiven do en dan na kartonu ter do tri dni na plastiki in kovini (vir: NIJZ).

 

Kako uporabiti razkužilo?

Najprej odstranite z rok prstane, zapestnice in drug nakit. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih (količina in čas). Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen.

 

Uporaba razkužila `malo in hitro´ je torej brez pomena. Še posebej so v zmoti tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo tekočo vodo in milo.

 

Razkužilo vtirajte toliko časa, da se na rokah posuši. Če se posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte.

 

Kaj kupiti?

Kljub temu, da je naš test pokazal, da navedbam o koncentraciji alkohola lahko zaupamo, pa izbira ni enostavna. Na trgu je namreč veliko izdelkov, ki nosijo oznako "dezinfekcija", "razkuževanje" in podobno, pogled na seznam sestavin pa razkrije, da alkohol ni na prvem mestu. To pomeni, da je alkohola v izdelku manj kot 50 %.

 

Če želite, da bo razkužilo učinkovalo le proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek z najmanj 60 odstotki alkohola. Ker prihajajo jesenski in zimski meseci, ko zdravstvene ustanove vsako leto beležijo velik porast okužb tudi z drugimi virusi, najpogostejši so virusi gripe, respiratorno sincicijski virus, pa tudi adenovirusi, pa je priporočljiva uporaba razkužila z najmanj 80 odstotki alkohola.

Pri nakupu bodite pozorni, da je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin. Poiščite tudi podatek o koncentraciji alkohola.

 

 Preverite seznam sestavin!

ok1V redu
Med sestavinami je alkohol na prvem mestu.

niok1Ni v redu
Med sestavinami je voda na prvem mestu.

 vredu  nivredu

 

Označevanje koncentracije aktivne snovi: % alkohola, vol% alkohola, 10g na 100 g izdelka…

Na embalaži preizkušenih izdelkov smo zasledili različne načine označevanja koncentracije alkohola. Nekateri proizvajalci navajajo odstotke mase na volumen, drugi volumske odstotke, tretji težo alkohola v 100 g izdelka. V zakonodaji o označevanju biocidnih izdelkov (Uredba (EU) št. 528/2012 Evropskega parlamenta in sveta z dne 22. maja 2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodov) je navedeno, da je na izdelku potrebno označiti "oznako vsake aktivne snovi posebej in njeno vsebnost v merskih enotah". Masni in volumski odstotki se nekoliko razlikujejo: 

  • 70% v / v ustreza 63% m / m
  • 80% v / v ustreza 74% m / m
  • 85% v / v ustreza 80% m / m

 

Nega kože?

Pogosta in dolgotrajna uporaba razkužil lahko škodi koži na rokah. Na nekaterih izdelkih je navedeno, da vsebujejo tudi negovalne sestavine, a naj vas to ne zavede, saj niso namenjeni za nego kože. Kot smo že zapisali: v razkužilih mora prevladovati alkohol kar pomeni, da so snovi, ki ščitijo kožo na rokah, v manjših koncentracijah, premajhnih za resen učinek negovanja.

 

V izdelkih, ki smo jih preizkusili, smo denimo zasledili aloe vero, katere kozmetični učinek ni potrjen (razen za blaženje razdražene kože po manjših, sončnih opeklinah). Nekateri izdelki vsebujejo tudi dišave, ki pa spadajo med pogoste povzročitelje alergij, zato se jim je bolje izogniti.

 

Če že, na seznamu poiščite glicerin.

Če imate zaradi pogostega umivanja in razkuževanja izsušene roke, preverite rezultate našega testa krem za roke.

 

Prazna embalaža razkužil spada med nevarne odpadke
Embalaža razkužil ne spada med plastične in kovinske odpadke, ampak v zabojnike za nevarne odpadke. Razkužila so namreč biocidna sredstva, zato jih je treba oddati pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

Velike razlike v ceni
Za 1000 mililitrov izdelka na testu smo odšteli od 9,8 evra (Bioxcare v Eurospinu) do 62,5 evra (Victoria Beauty na Petrolu). Glede na velike razlike je dobro, da nakup načrtujemo vnaprej. Primerjajmo cene, praviloma so izdelki v večji embalaži cenejši. Razkužilo iz večje embalaže prelijemo v manjšo, ki jo imamo lahko vedno pri sebi.

 

12 koristnih nasvetov
1. Temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo (strokovnjaki priporočajo 2-3 minute )je temelj higiene in zaščite pred številnimi okužbami, tudi pred okužbo z novim koronavirusom.
2. Roke po umivanju posušite na zraku ali s papirnato brisačo, nato pa se ne dotikajte več problematičnih površin (pipe, kljuke, tipkovnice …).
3. Uporaba sušilcev za roke v v zdravstvenih ustanovah je strokovno odsvetovana , tudi za javne prostore ni najboljša izbira, ker gre za obsežno kontaminacijo prostora z mikroorganimi na rokah.
4. Doma naj ima vsak družinski član svojo brisačo za roke. Perite jih na temperaturi 60 stopinj Celzija.
5. Razkužilo uporabite zgolj v primeru, ko nimate možnosti uporabe vode in mila. Ne nanašajte ga na umazano kožo.
6. Izberite razkužilo na osnovi alkohola, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov, še bolje več, npr. 80 odstotkov, da uniči tudi druge viruse (in bakterije).
7. Upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe (količina in čas učinkovanja), saj je drugače uporaba razkužila nesmiselna in neučinkovita.
8. Nakit in dolgi nohti so dober prenašalec mikroorganizmov. Pred razkuževanjem z rok odstranite nakit. Razkužilo temeljito vtrite v dlani, hrbtišče roke, medprstne prostore, palec in na konice prstov.
9. Umazanija zastaja v umetnih nohtih in poškodovanem laku za nohte. To predstavlja idealno gojišče za bakterije, viruse in glive.
10. Po izvedbi razkuževanja se morajo roke posušiti na zraku, ne brišite jih.
11. Otrok naj uporablja razkužilo pod nadzorom staršev. Če zaide v oči, lahko zaradi velike koncentracije alkohola povzroči opekline. Potrebno je takojšnje izpiranje z vodo.
12. Tudi če uporabljate rokavice, si morate roke temeljito umiti takoj, ko rokavice snamete.

 

Izdelki na preizkušnji
V zadnjem času so na policah trgovin številni izdelki, namenjeni za razkuževanje rok. Na test smo jih poslali petnajst, ki smo jih kupili v trgovinah, drogerijah in na bencinskih črpalkah. Dobra novica? Vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov (brez ovojnice), za uničevanje katerih je potrebna višja koncentracija alkohola.

  Količina v ml Cena Cena na na 1000 ml Izmerjena količina alkohola
48 antibakterijski gel za roke 250 3,99 € 16,00 € 70,24 vol%
BioXcare, gel mani detergente igienizzante (Eurospin) 500 4,91 € 9,80 € 72,86 vol%
BIS, handysept safe clean 450 11,90 € 26,40 €

4,90 vol%

ne vsebuje priporečenega deleža alkohola
Vir: WHO

Butters, antibacterial gel 500 16,89 € 33,80 € 69,46 vol%
Clean it 250 7,99 € 32,00 € 70,62 vol%
Derma intensive+, hygiene hand gel 50 1,99 € 39,80 € 69,80 vol%
Dezikim derm S1 500 10,04 € 20,10 € 88,88 vol%
Dezikim derm, tekoče alkoholno razkužilo za roke 500 9,99 € 20 € 73,56 vol%
Dr. House, gel za razkuževanje 500 6,99 € 14,00 € 76,66 vol%
Fresh Feel, dezinfekcijski gel za ruke 500 5,99 € 12,00 € 76,20 vol%
Naturavit, razkužilo za roke 150 8,39 € 56,00 € 72,08 vol%
Santina, gel mani antibacterico 500 8,99 € 18,00 € 66,05 vol%
Septi Con, razkužilo za roke 500 6,80 € 13,60 € 78,12 vol%
V Guard, antibacterial disenfectant 100 2,19 € 21,90 € 67,48 vol%
Victoria beauty, hand gel sanitizer 75 4,69 € 62,50 € 63,07 vol%

4848 antibakterijski gel za roke
Cena: 3,99 €
Količina: 250 ml
Cena za 1000 ml: 16 €
Deklarirana količina alkohola: 65 g / 100 g
Izmerjena količina alkohola: 70,24 vol %

 

 

bioxcareBioXcare, gel mani detergente igienizzante (Eurospin)
Cena: 4,91 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 9,8 €
Deklarirana količina alkohola: ni podatka
Izmerjena količina alkohola: 72,86 vol %
Izdelek vsebuje tudi triclosan.

 

BisBIS, handysept safe clean
Cena: 11,9 €
Količina: 450 ml
Cena za 1000 ml: 26,4 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 4,7 g / 100 g izdelka 
Izmerjena količina alkohola: 4,90 vol % ni v skladu s priporočili WHO.

Za pojasnilo o drugih aktivnih kemikalijah v izdelku in njihovi učinkovitosti smo zaprosili uvoznika, odgovora nismo prejeli.

 

buttersButters, antibacterial gel
Cena: 16,89 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 33,8 €
Deklarirana količina alkohola: več kot 60 % alkohola
Izmerjena količina alkohola: 69,46 vol %

 

 

 

cleanitClean it
Cena: 7,99 €
Količina: 250 ml
Cena za 1000 ml: 32 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 70 vol %
Izmerjena količina alkohola: 70,62 vol %

 

 

 

dermaplusDerma intensive+, hygiene hand gel
Cena: 1,99 €
Količina: 50 ml
Cena za 1000 ml: 39,8 €
Deklarirana količina alkohola: 65 % alkohola
Izmerjena količina alkohola: 69,80 vol %

 

dezikims1Dezikim derm S1
Cena: 10,04 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 20,1 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 89,0 g na 100 g
Izmerjena količina alkohola: 88,88 vol %

 

 

dezikimDezikim derm, tekoče alkoholno razkužilo za roke
Cena: 9,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 20 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 65 g in propan-2-ol 4 g/100 g izdelka
Izmerjena količina alkohola: 73,56 vol %

 

drhouseDr. House, gel za razkuževanje
Cena: 6,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 14,0 €
Deklarirana količina alkohola: 730 g/kg
Izmerjena količina alkohola: 76,66 vol %

 

 

FreshFresh Feel, dezinfekcijski gel za ruke
Cena: 5,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 12 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 70 %
Izmerjena količina alkohola: 76,20 vol %

 

 

naturavitNaturavit, razkužilo za roke
Cena: 8,39 €
Količina: 150 ml
Cena za 1000 ml: 56 €
Deklarirana količina alkohola: alkohol denat 75 %
Izmerjena količina alkohola: 72,08 vol %

 

 

santinaSantina, gel mani antibacterico
Cena: 8,99 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 18 €
Deklarirana količina alkohola: alkohol denat 60 %
Izmerjena količina alkohola: 66,05 vol %

 

 

Septi ConSepti Con, razkužilo za roke
Cena: 6,80 €
Količina: 500 ml
Cena za 1000 ml: 13,6 €
Deklarirana količina alkohola: etanol 70 g/100 g
Izmerjena količina alkohola: 78,12 vol %

 

 

vguardV Guard, antibacterial disenfectant
Cena: 2,19 €
Količina: 100 ml
Cena za 1000 ml: 21,9 €
Deklarirana količina alkohola: denaturirani etanol 65 %
Izmerjena količina alkohola: 67,48 vol %

 

 

victoriaVictoria beauty, hand gel sanitizer
Cena: 4,69 €
Količina: 75 ml
Cena za 1000 ml: 62,5 €
Deklarirana količina alkohola: alkohol denat 70 %
Izmerjena količina alkohola: 63,07 vol %

 

Vir: ZPS, Test razkužil za higieno rok, 15.7.2020

Lokacija

Tehnofan, d.o.o. - Filtri za vodo

Ilovški štradon 41a, SI - Ljubljana 

SI46166882, Mat.št: 5419140000, Ust.kapital: 8.763 €

Reg.organ: Okrožno sodišče Ljubljana od 20.9.1990 (Srg.96/05989 in 200201012)


Prikaži večji zemljevid

Potrbujete pomoč pri izbiri filtra?

 

041 687 090 01 427 44 76

041 687 090

01 427 44 76

 

Strokovnjaki za vodo vam bodo pomagali !

Kontaktirajte nas

tel: 01 427 44 76 ali 041 687 090

email: info@tehnofan.si

Dostava in plačilo

  • plačilo po povzetju €5.90 (<5kg)
  • plačilo po predračunu (pošiljanje €3.50 - €5.40)
  • možen osebni brezplačni prevzem v Ljubljani
  • v cenah je vštet 22% DDV

Spletne cene

Popust velja le ob naročilu preko spleta.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih